bolygók

D’qar: A buja növényzetű bolygót nem lakja egyetlen értelmes faj sem, így a D’qar bolygó tökéletes helyszínnek bizonyult egy lázadóbázis létesítéséhez, amikor révtizedekkel ezelőtt a Corona szakasz tagjai felderítették. Thane Kyrell és Kendy Idele pilóták az endori csatát megelőzően átkutatták a bolygót birodalmi jelenélt nyomait keresve. Később egy kis lázadó előőrsöt létesítettek a bolygón, a háború azonban véget ért, így egy komolyabb bázis létesítése fel sem merült. A felderítés anyaga titkosított maradt a lázadók feljegyzéseiben arra az esetre, ha az Ellenállásnak szüksége lenne egy titkos műveleti bázisra.

Eadu: A Külső Peremvidék régiójában elhelyezkedő Eadu átmérője 14,121 km. Egy holddal rendelkezik, felszíne főként hegyvidék. Az elszigetelt, hegyekkel borított bolygót a Tarkin Iniciatíva irányítja, hiszen Tarkin birtokában van az egész bolygó. Az Eadu otthont ad egy nagy energia-átalakító kísérletnek és csúcstechnológiás építkezésnek. A kiberkristályok fegyverré alakításának nagyratörő terveit itt valósítják meg a Birodalom tudósai.

Hosnian Prime: A bolygó a Hosnian rendszerben helyezkedik el a magvilágok között. Egy nappal és egy holddal rendelkezett. Mon Mothma kancellár első rendeletei között volt a Galaktikus Szenátus helyreállítása, hogy megteremtsen egy olyan fórumot, ahol a Köztársaság megmutathatja igazi természetét. Eldöntötte, hogy minden bolygó egyenlő módon vehet részt a kormány kialakításában. Ez végül azt eredményezte, hogy a galaxis politikai fővárosa elhagyta ezeréves székhelyét, a Coruscantot. A tagbolygók egymást váltva adtak otthont a Szenátusnak.

Az Első Rend elpusztította YU 34.-ben a Csillagpusztító szuper fegyver segítségével, hogy végleg eltöröljék a Köztársaságot. Elpusztulása idején éppen a Hosnian Prime szolgált az Új Köztársaság aktuális fővárosaként.

Jakku: Bár a Jakkut távolinak és viszonylag értéktelenek tartják még is számos fontos esemény színhelye volt, amik formálták a galaxis történelmét. Például a bolygó felszínén egy titkos birodalmi kutatóbázisnak adott otthont. Az Új Köztársaság csatahajói több hullámban támadtak rá a birodalmi cirkálókra. A kilőtt hajók vonósugaruk segítségével magukkal rántották a Köztársaság hajóit. Aminek végeredménye egy hatalmas űrhajó temető lett. Ami rengeteg munkát adott a roncsvadászoknak.  A bolygó felszíne sivatagos és számos bánya is megtalálható rajta.  A bolygó déli részén egy zuzmó féle növény található amit ha begyűjtenek alkoholt készíthetnek belőle. A Jakku egy nappal és két holnap rendelkezik. Egy nap 26,8 standard órából áll és 352 nap egy év.

Jedha: A Középső Peremvidéken elhelyezkedő bolygó átmérője 11,263 km. Felszínét sivatagos síkságok és dűnék borítják. A Jedha valójában egy hold, mégpedig a Najedha holdja. Fővárosa a Jedha Város vagy más néven NiJedha szent város. Ezért is a Jedhát legendák övezik – a bolygó ugyanis egy öreg hold az űr egy majdnem elfeledett nyúlványában, amit még az ősi időkben fedeztek fel. Egyesek szerint innen ered maga a Jedi Rend, vagy legalább is innen kapta a nevét. Noha a tudósok szerint ez az állítás nem fedi a valóságot. Abban azonban mindenki egyetért, hogy a Jedik és a Jedha történelme sok szálon összefonódik. Az istenfélők mind egyetértenek abba, hogy a golyó a galaxis spirituális középpontja.

Lah’mu: Egy egyszerű agrárbolygó csekély számú telepessel, akik próbálják elkerülni a háborút. A gyűrűs Lah’mu bolygó elszigetelt, a Külső Peremvidéken helyezkedik el. Átmérője 12,618 km. Felszínét fennsíkok, hegycsúcsok, termékeny alföldek, tengerek, fekete homokos partok, gejzírek és vulkanikus területek alkotják. Egy holddal rendelkezik, kovasav gyűrűrendszere egy ősi elporlasztott holdból alakult ki. A Lah’mu gyűrűinek kialakulása alatt kitörő vulkánok tefrával szennyezték be a környezetet. A bolygó termőföldjét ezért alapos szitálással tisztítják meg. Valamint a bolygó bioszférája klorofillá alakítja a vasat. Neve egy neomoidai szóból ered, melynek jelentése jólét. A Lah’mu termékeny, terményeinek sora azonban határozottan átlagosnak számít. Hasonló erőforrások megtalálhatóak más, a főbb hiperűr utak mentén fekvő bolygókon is. Éppen ezért a bolygó jelentéktelen azok számára, akiket a profit hajt – ez pedig ideális hellyé teszi a rejtőzködésre. A Lah’mu ritkán lakott bolygó, kevesebb mint 500 telepes él a nyugati féltekén. Valamikor a Lah’mu földtörténetei korszakában a kérge újra és újra megnyílt, ásványi anyagokat és termőföldet hova a felszínre. Így alakult ki a bolygó zöldellő, nyugodt termőföldjei.

Scarif: A Külső Peremvidék régiójában elhelyezkedő Scarif átmérője 9112 km. Felszínét óceánok és szigetláncok alkotják. Nem rendelkezik egyetlen holddal sem. A Scarif egy kisbolygó tiszta, sekély óceánokkal, trópusi és vulkanikus szigetekkel. A bolygóköpeny olyan sűrű fémben gazdag, amelyet az űrhajók építésénél használnak, ám a Külső Peremvidéken való elhelyezkedése miatt a nyersanyag leszállítása túl sokba kerülne. Ugyanakkor, mivel ilyen távol van a Magtól, kellőképpen kieseik a szenátus látóköréből, ami miatt kiváló hely titkos és kényes jellegű projektek végrehajtására. A Scarif homokja alatt rejlő erőd, a Citadella a birodalmi katonai kutatások egyik központjává vált. A Scarif maga a trópusi paradicsom. Nyugodt óceánjait és szigetláncait nézve valószínűtlennek tűnik, hogy fegyverek fejlesztésének adjon otthont.

Takodana: A bolygó felszínét búja zöld erdők és kisebb tavak alkotják. Egy nappal rendelkezik és 215 nap alkot egy évet. Kedvelt bolygó hiszen könnyű hozzáférést biztosít mind a belső és peremvidéki kereskedelmi útvonalakhoz. Mivel a civilizált galaxis peremén helyezkedik el utolsó civilizált bolygóként is emlegetik. A Peremvidék és a Belső-Peremvidék legfőbb kereskedelmi útvonalainak közelében fekvő Tashtor-rendszerben helyezkedik el.  Semlegessége miatt a Takodana vált a csempészek, kereskedők és felfedezők kedvenc helyévé. A  bolygót lakó törvényen kívüli űrkalózoknak soha nem számított, ki van épp hatalmon. A Takodana évszázadok óta a galaxis legsötétebb alakjainak otthona, és a híres kalóz, Maz Kanata fészke. Várkastélyában egy átjárón keresztül az utazók eljuthatnak a civilizált részekre és a határvidékre egyaránt. A háború sosem érte el a Takodanát, semleges maradt annak ellenére, hogy az összes oldal kémei rendszeres vendégei voltak Maz kastélyának, stratégiai információk után szaglászva.

 

Yavin-4: A Yavin-4 ad otthont a lázadók szövetségének. Valójában a Yavin-4 egy intelligens élettől mentes trópusi hold. Az ősi kőtemplomokból álló Massassi állomás ad otthont a Mon Mothma irányítása alatt álló lázadó csapatoknak. A hold a Külső Perem régióihoz tartozik. Átmérője 10,200 kilométer. Felszínét dzsungelek és eső erdők borítják. A Yavin 4 a Yavin körül keringő 26 hold egyike.

 

Reklámok

Minden vélemény számít!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s