Lények

Aiwha
Az állat átlagos magassága 2-3 méter, szárnyfesztávja 11 méter. Bőrszíne kék vagy szürke. Az  aiwha egy repülő cetféle, ami a Kaminon és a Naboon is megtalálható. A szárnyuszonyaikat arra használják, hogy mind víz alatt, mind levegőben tudjanak mozogni. Az aiwhak vízérrendszert használnak, amivel szabályozni tudják relatíve a sűrűségüket. Amikor víz alatt tartózkodnak, szivacsos szöveteik megtelnek vízzel, amikor pedig repülni kell, akkor kipréselik a vizet, hogy könnyebbé tegyék magukat. A hatalmas testű, fenséges megjelenésű aiwhák a Kamino háborgó óceánjában élnek. Az őslakosok háziasították, és hátasként használják őket. A Naboon közepes méretű pocsolyákban élnek, és a felszínen megtalálható krillekkel és a nagy tavakban hemzsegő halakkal táplálkoztak. A cetfélékhez hasonlóan a táplálékot sziláik szűrőlemezein szűrték át. Az aiwhákat a Naboon a gunganok háziasították, hogy háborúkban felderítésre és bombázókként használják. Hogy pontosan honnan származnak, ezek a lények nem tudni sokan úgy gondolják, hogy az aiwhákat a Nabooról hozták a Kaminóra, mások szerint ezek az állatok a klóntechnológia eredményei.

Aleena
Az aleenak alacsony, két lábon járó hüllők nagy szemekkel, széles, éles fogakkal teli szájjal. Az aleenak teste hosszú a rövid karjukhoz és zömök lábaikhoz képest. Átlagos magasságuk 0.8 m. Kivételes reflexeket fejlesztetek ki, továbbá nagyon gyors anyagcseréjük lehetővé tette, hogy az ételt nagyon gyorsan energiává alakítsák, amivel el tudnak menekülni hazájuk ragadozói elől. Az aleenak társasági lények és általában csoportosan tevékenykednek. Erős kapcsolat fűzi a barátaikhoz és erősen védik, akikhez kötődnek. A veleszületett kíváncsiságuk miatt galaktikus utazók, turisták. Alacsony termetük miatt az aleenakat gyakran használják felderítőnek a hadseregek. Aleena felderítő osztagok védelmezték a Kashyyykot a szeparatista invázió ellen a Klón Háborúk idején. Bőrszínükre a kék és szürke színjellemző. Az aleenak még élettartalmukról is híresek,d mert az átlagos élettartamuk 79 standard év. Őshonos bolygójuk az Aleen.

Anx
Az anx egy magas, hüllőszerű faj a Gravlex Med bolygóról. Szociális lényként, hihetetlen vonzalmat éreznek bármely csoporthoz, melynek tagjainak érzik magukat. A taréjuknak meg tudják változtatni a színét a kedélyállapotuknak megfelelően. Az anx nyelv hangos, alacsony frekvenciájú zajokból áll, amivel több kilométer távolságból tudnak kommunikálni. A rossz látótávolságot kompenzálva az anxoknak kivételes a szaglása. Ezek mellett félelmetes anatómiai tudásuk van, különösen az idegeket, az izmokat és csontokat tekintve.  Átlagos magasságuk 4 méter.

Balosar
Fizikailag majdnem ugyan úgy néznek ki mint az emberek, a Balosarok azonban külsőleg betegesnek és soványnak tűnnek, a bolygójukon lévő magas szennyeződés miatt.  A legszembetűnőbb különbség a ballosarok és az emberek között, hogy van egy pár antennájuk a fejükön, amely durva szőrzetű hajuk alól bukkan ki és visszahúzhatóak. Az antennák lehetővé teszik számukra, hogy szubszonikus tartományban is hallani tudjanak. A Jedi Rend néha összekeverte ezt az Erő érzékenységgel, mert képesek voltak előre megérezni a rájuk leső bajt és egy akadályokkal teli terepen könnyedén átjutnak.  Másik tulajdonságuk, hogy a Balosaron lévő nagy szennyezettség miatt ellenállnak néhány mérgező anyagnak így gond nélkül fogyaszthatnak rengettek drogot, ismertebb nevén halálpálcát. De azonban nem teljesen immunisak a káros és szennyező anyagokra, ami megmagyarázza rövid életkorukat, amely a Balossarnak köszönhető. Ezt a fajt sokszor sablonosan jellemzik, mint gerinctelen gyenge akaratú, depressziós, szarkasztikus, cinikus és önző népet, de ezek a sztereotípiák nincsenek kapcsolatban a valósággal. Ezt nagymértékben az befolyásolja, hogy nem jártasak a világ társadalmában. Otthonuk a Balo gomba, a bűnözők világa, hiszen az ott lakó kézműves gengszterek hamar megalkották a halál botokat ami a galaxis legerősebb kábítószere.

Besalisk vagy Ojom
Egy többkarú faj az Ojom hideg óceánvilágáról. A hím besaliskeknek előretörő taraja és négy karja van. A nőstényeknek akár nyolc karja is lehet. Ezen toldalékok miatt fokozott anyagcseréjük van, és ezek a tömeges teremtmények képesek az ételt és vizet napokon keresztül raktározni, ezért ha a szükség úgy hozza, hosszú ideig bírják étlen-szomjan. Durva érzékszőreik vannak az orruk alatt, a nagy tekintélyes toka felett, amivel a legtöbb besalisk rendelkezik. Az éles elméjű és szociális besaliskek hamar integrálódtak a civilizált társadalmakba. Bár néhány besalisk kolónia gyéren lakott Ojomon kívül is. A besaliskek soha sem kértek képviseletet a Galaktikus Köztársaságban, saját dolgaikkal törődnek. Általában 1,70 – 1,80 méter magasak.

Cereai
A cereaiak szofisztikált és kulturált humanoid emlős faj, amely a Cerea bolygóról származik a Középső Peremből. Hosszú, csúcsos fejük van, mely nagy bináris agyat rejt, lehetővé téve, hogy egyszerre több dologra fókuszáljanak. Ez a nagy koponyájuk húsz centiméterrel a homlokuk felé nyúlik. Ezen kívül a cereaiak az emberekre hasonlítanak, bár rendelkeznek egy extra szívvel, mely vért pumpál a megnövekedett agyuknak. A cereai férfiak sokkal gyorsabban öregednek mint a nők, akiknek hasonló élettartalmuk van az emberekhez. Ezért a férfiak kevesebben vannak a nőknél. Minden férfinak egy fő felesége és négy-tíz tiszteletbeli felesége lehetett. Különleges gondolkodási képességeikről híresek a cereaiak, gyakran állnak Jedi lovagok rangjában, mentesülve a Jedi cölibátustól a kis születési arányuk miatt. Az egyik ilyen Jedi Ki Adi Mundi, a Jedi Nagytanács tagja a Klónok Háborúja előtt és közben. Átgondolt természetük miatt nyugodtak, racionálisak és analitikusak, előtérbe helyezve a békés filozófiát és az élet harmóniáját. Bár a gyors gondolkodású cereaiak hasonlóan gyors reflexekkel is rendelkeznek, nem olyan koordináltak, mint az emberek. A megnövekedett koponyájuk súlya miatt, a cereaiaknak gyakran hátproblémáik lehetnek. Átlag magasságuk megnövekedett homlokuk miatt 2 méter is lehet. Bőrszínük halvány rózsaszín. Hajszínük lehet vörös, szöke, barna, fekete, gyakran megőszülve.

Chagrian
Chagrianok kétéltű humanoidok, akik a Champala nevű vízi bolygón élnek. A faj átlagosan 2 méter magas. Az embereknél magasabb átlagmagasságú chagrianok kék bőrszíne a világoskéktől az indigóig terjed. Két húsos lenövésről lehet őket megkülönböztetni, melyek a fejük oldaláról indulnak, és engedett szarvnak hívják őket. A hímeknek ezek mellett két másik szarvuk is van, melyek a koponyájuk tetején helyezkednek. Ezeket valaha víz alatti párbajokra használták, azért, hogy a pár találás alatt megmutassák az erejüket és férfiasságukat. A nőstényeknek nincsenek magasabb szarvaik, de hosszabb hátsó fej lemezeik vannak. Ezek akár a hátuk közepéig is érhetnek. A chagrianok ezek mellett nagyon hosszú fekete nyelvvel rendelkeznek. Igazi kétéltűek mind víz alatt, mind száraz levegőn gond nélkül megélnek. Ezek mellett kis fényben is jól látnak. A chagrianok felnőtt korukra elveszítik az ízek érzékelését. Mivel kevés örömük van az étkezésben, ezért általában táplálék kiegészítőkön élnek. A chagrianok természetes ellenálló képességgel rendelkeznek a sugárzással szemben. Ez a képesség a Champala napjának instabil sugárzásával magyarázható meg. A chagrianok ebihalként születnek, egyszerre több mint három fészekaljnyian és a családjuk házának elkerített vizes részén nevelkednek. Ezen idő alatt fejlődnek ki a végtagjaik és a levegőt is felhasználó tüdejük. A chagran faj általában békés és rendszerető, ugyanakkor makacsak és sztoikusak is egyben. Nem várnak hálát és csak a legalapvetőbb motivációk hajtják, mint az élelem, lakás és egészség. Történelmükhöz tartozik, hogy Champala civilizációja a parti vizeken kezdett fejlődni, ahol a tengervíz a dagállyal nagyban ingadozott. Ezeket az ősi városokat teljesen ellepte a magas dagály, és a chagrianok az épületek közt úszkáltak. Néhány többemeletes házba egyáltalán nem építettek lépcsőt vagy lifteket, a chagrianok egyszerűen megvárták a dagályt, hogy feljebb jussanak. Amikor a chagrianok először találkoztak más népekkel, csillagkikötőket és kereskedővárosokat építettek a magas fennsíkokon, amelyek légi autókkal könnyen elérhetőek voltak.


Devlikk
A devlikk az Ord Radama madárszerű értelmes faja. Különös alakú fejük, hosszú nyakuk, rövid zöld farkuk van, a vállukat pedig zöld tollazat borítja. Valószínűleg madárhüllők,  mert magukban hordoznak madár és hüllő tulajdonságokat is. A devlikkek átlagos élettartalma 9-10 év. A legtöbb devlikk megadja magát a szenilitásnak 9 éves korában. Wan Sandage volt az egyik leghíresebb tagjuk. Magasságuk kb. 1.40 méter.

Dressellian
A dressellianok egy nagyon magas és vékony humanoid faj, amely ismert a nagy békeszeretetéről. Annyira békeszeretőek, hogy életükben a szabadság a legfontosabb dolog. Életüket a saját bolygójukon élik a Dresselen, békésen és izolált életmódot folytatva. Szeretnek függetlenek maradni, de a Galaktikus Polgárháború kényszerítette őket, hogy több bolygóval összefogva az Új Köztársaságot pártolják. Hosszúkás koponyáik vannak és bőrük ráncos. A faj jellemzője még a kékeszöld vérük. Általában 1,7 – 1,9 m magasak bőrük ráncokkal teli és színe barna.

Dug
A dug a Malastare bolygó agresszív, emlős faja, amely felső végtagjait lábakként, az alsót karokként használja. A dugok karcsú, erőteljes felépítéssel rendelkeznek, olyan csontozattal, ami lehetővé teszi a nagy gravitációjú Malastaren az életet. A helyzetváltoztatásuk eszköze a két erős kezük, míg lábukat a finom mozgásokra használják. Alig lehet őket alsó végtagjukon járva látni, de azonban képesek rá. A dugoknak sima a bőrük, ami ernyedt a hosszú nyakukon, abból a célból, hogy felfújhassák párzáskor. A párzási szertartások során felfújódik és különböző színekben játszik a nyaki ernyedt bőrredő. Az érdekelt nőstény addig zaklatja a hímet különböző módokon, amíg az egy sivítás következtében kidurran. Ezután ők párnak voltak tekinthetők. A párok hűségesek maradtak egymáshoz, annak ellenére, hogy nem ritkán erőszakoskodtak egymással. Ezen kívül uszonyszerű fülekkel és hosszú orral rendelkeznek. Leginkább hazájuk nyugati kontinensének erdeiben laknak primitív erdei falvakban. A Malastaren fákon élnek, egyik ágról a másikra ugrálnak, mind a négy végtagjukat használva. Általánosságban egy méter magasak, és lila vagy barna színekben fordulnak elő. A granokkal való rossz tapasztalataik és az elnyomás miatt a dugok xenofóbok, és ritkán hagyják el a szülőbolygójukat. Ha őket a világuktól távol látták, akkor általában saját fajtársaikkal vették körül magukat (bár gyakran egyedül maradnak). A legtöbb dug bűnöző vagy szerencsevadász. Sokuk viszont szerencsejátékos és légi fogatversenyző lett.


Fambaa
A Naboon őshonos lények a mocsaras területeken élnek. A fambaak csordákban vándorolnak legelő helyeket keresve, általában egy csorda 14 fambbából áll. Könnyen szereznek élelmet a fák borítgatásával, hogy levelekhez és bogyókhoz jussanak. A víz alatti növényeket is megeszik.  Testüket pikkelyek borítják. átlagos magasságuk 5 méter. Bőrszínük a barna összes árnyalatában látható. A nőstények sok ragacsos, kocsonyás tojást raknak le a víz alá vagy pocsolyákba. Az újszülötteknek nyirkos bőrük és kopoltyújuk van, ami kifejlett korban megváltozik. A kopoltyúik eltűnnek, és a bőrük megkeményedik. A fambaakat a gunganek háziasították. Évezredeken át teherszállítás, lovasság és tüzérségi feladatok megkönnyítésére használták. Háborús időkben, így a Füvespuszták csatája idején, a fambaak hordozható terelő pajzsgenerátort hordtak a hátukon, hogy megvédjék velük a gunganeket.


Gran
A gran egy értelmes emlős faj, akik eredetileg a Kinyenről származnak, de a galaxis több pontján is létrehoztak kolóniákat. Amelyek közül a leghíresebbek a Hok és a Malastare. A granok könnyen felismerhetőek a három szemükről és a kecskeszerű orrukról. A nőstény granoknak ezek mellett három mellük van. A granok képesek mások érzelmeit megérezni a bőrszín és test hő alapján. A granok kiválóan látnak, több színt tudnak elkülöníteni illetve látják az infravörös tartományt is. A granok két gyomorral rendelkeznek. Általában 1.5 – 1.8 m magasak. Szemszínük fekete, bőrszínük tan. Őshonos bolygójuk Kinyen, Malastare, Hok, Halm, Stend IV. A granok nagyon védik a családjukat, a galaxis legodaadóbb szülői között tartják számon őket. Ez a nagyon erős érzelmi kötelék miatt adódott, hiszen a granok képesek megérezni társuk vagy gyermekeik érzelmeit. A gran társadalom megőrizte egyensúlyát, mivel nagyon szigorú életpályát kínál, a gran fiatalokat gyerekkoruk óta szigorúan tanítják az adott életpályára, amit a tehetségük alapján kijelöltek számukra. A többi, szabadabb gondolkodó faj a granokat elítéli emiatt a szigor miatt, de a granok számára ez a logikus és egyértelmű. A gran vallás Doellin istenségre épül. A granoknak  szüksége van a társaságra, akit túl sokáig hagynak magára megőrülhet, vagy meghal magányában. Általában másik gran társra vágynak, de néhány gran képes erős kapcsolatokat kialakítani idegenekkel is. Ez az erős kötelék miatt nem meglepő, hogy városaikat nagyon kis területre koncentrálják, így soha nincsenek távol a családjuktól. Ezek a városok, mivel a Kinyen lakosságának nagy részét magába foglalják, helyet adtak a gran kormányzatnak is. A kormányzat a legjelentősebb gran családok képviselőinek laza kapcsolata, akik általában a társadalom különböző aspektusait irányítják. Egy képviselőt véletlenszerűen választanak meg minden 3,5 standard évben, hogy a csoport vezetője legyen. Általában 1.5 – 1.8 m magasak. Szemszínük fekete, bőrszínük tan. Őshonos bolygójuk Kinyen, Malastare, Hok, Halm, Stend IV.

Iktotchi
Az iktotchiknak nincs hajuk vagy egyéb szőrzetük, ám nagyon vastag bőrrel rendelkeznek, ami ellenáll a természet elemeinek. Mind a férfiak, mind a nők rendelkeznek fajukra oly jellemző befelé forduló hosszú szarvval. A férfiak szarva vastagabb és hosszabb. Ujjaik vastagabbak, teltebbek, de még hosszabbak is mint az egyszerű emberi kezek. Az ikotchik általában 1.8 méter magasak, életkoruk általában 90 év. Bőrszínük általában narancs vagy fehér színű. Az iktotchi nép megfigyeli és tanulmányozza más népek filozófiáját, de változtatni a sajátjukon csak nagyobb háborúk árán teszik. Egymás között az iktotchese nyelvet használják, mely főleg a szarvakon keresztüli tülkölésből áll, ám könnyedén beszélik a Galaktikus közös nyelvet is. A fizikai képességeik szintén lenyűgözőek. Az iktotchik birtokolják azt a képességet, hogy gyakran előre megérezik a jövő rezdüléseit, amit sokszor igen ügyesen hasznosítanak szülőbolygójukon. E miatt a képesség miatt gyakran hiszik azt más fajok képviselői, hogy képesek a gondolatolvasásra. Amikor az iktotch népének egy tagja elhagyja a bolygót, ezen képessége legyengül. Az iktotchi faj, bár erőszakosan néz ki, érzelmeik mélyek, s legtöbbször érzelmi alapon cselekszenek, ám ezt sokszor rejtik a sztoicizmus álarca alá.

Jawa
A tatooinei iker napok perzselő sugarai ellen sötét csuklyás köpennyel védekező, félénk, de éles szemű lényei a jawák. A fémhulladék, az elveszett droidok és a Tatooine bolygó sivatagjaiban lépten-nyomon található tönkrement vagy lezuhant űrhajókból, droidokból származó alkatrészek legszorgosabb gyűjtői. A jawák szikár, rágcsálószerű lények, összezsugorodott arcuk és sárgás szemük van, melyek segítségével jól látnak az otthonukul szolgáló sötét tárnákban. A jawa faj több ponton, fontos túlélési vonásokat is mutat, mint például a rendkívüli éjszakai látás, és erős immunrendszer. A jawa normális testhőmérséklete 46 C (116 F), amelynek eredményeképpen magas az anyagcseréjük. A jawa népség csupán néhány állandó teleppel rendelkezik, mivel a legtöbb rágcsálószerű lény hatalmas sandcrawler (homokjáró) fedélzetén bolyong a sivatag a dűnéi és a sziklái között. A Jawaese különös, véletlenszerűen változó nyelv, melyet nagyon nehéz értelmezni, mivel gyakran változik benne a hangsúly, illetve a magas beszéd aránya, ami általában egy szó az “ucsini” több különböző formájaként hangzik el. A jawa klánok évente hatalmas guberáló gyűlést tartanak, ahol alkatrészeket, droidokat próbálnak egymásra sózni, miközben hihetetlen kalandjaikkal szórakoztatják az összegyűlt társaságot.

Klatooinian
Egy humanoid faj a Klatooine bolygóról. A történelmük legnagyobb része szorosan kapcsolódik a Huttokhoz, hiszen a szolgái, katonái vagy épp a csatlósaik voltak. Majd csak később a galaktikus polgárháború alatt kezdtek elszakadni gazdáiktól. A klatooinians nép híres a hagyományaikba vetett erős hitükről és a idősebb példányok a bölcsességükről. A társadalmukon a Vének tanácsa, vagyis a Hutt tanács uralkodott, amely biztosította számukra, hogy csak nagyon kevés joguk legyen. Saját mítoszaikat a vénektől tanulják el a fiatalabbak, majd mikor elérték a tíz éves kort a Huttok eldöntötték, hogy ezen túl hol szolgáljanak. Átlagos magasságuk a 1,8 méter, bőrük színe olíva zöld vagy sötét barna. Megkülönböztető jelük a kutyára emlékeztető fej és a szemöldökük, amely egy bőr bemélyedés.

 Muun
A muunok egy igen érdekes nonhumán faj a Galaxisban. Meglehetősen magas az átlag magasságuk, mely eléri a 1,9 métert, és nem ritka, hogy némelyikük még ennél is magasabb. Törzsük a végtagjaikhoz és a fejükhöz képest aránytalan. Hosszú kézzel és ujjakkal rendelkeznek. Fejük hasonlít az emberekére, de erősen nyújtott. Az agykoponya méretük rendkívül nagy mely értelmes lény létükre a tudásban és a gondolkodásban sokat segített a számukra. Bőrük általában enyhe narancsszínű, de sokszor elő fordul egyes példányoknál, hogy a bőrszínük alig tér el az emberekétől. Valamint három szívük van. A szülőbolygójuk a Muunilinst annak ellenére, hogy a külső peremvidék szélén található, hamar nagy hírnévre és befolyásra tettek szert a lakói, a Galaxis minden szegletében. Városaik igen fejlettek és építészeti remek műnek tűnik minden arra látogató számára. A legtöbb muun az üzleti életben érvényesül, de előfordul, hogy akad köztük pár teljesen eltérő foglalkozású személy is. Köztudott a Galaxisban, ha valaki meg akarja őrizni a pénzét vagy szeretné legálisan kamatoztatni, akkor arra a legjobb személyek a Bankár klán tagjai, a muunok. Szinte már minden féle népséggel és különféle rangú személlyel kötöttek üzletet. Nemesekkel, gyárak vezetőivel, de még a gengszterekkel is, a Huttokkal vagy a csempészekkel.

Nautolani vagy Nautol
A nautolani élettana a kétéltűekéhez hasonlít, ennek megfelelően tartalmazza a rossz fénylátást és a kiváló úszóképességet. Átlagosan 1,8 méteresek, zöld, kék, piros vagy barna a bőrük és nagy, szemhéj nélküli, fekete szemük van. A nautoliaknak kivételes szaglási és feromon érzékelési képességgel rendelkeznek, amit felerősítenek a fejfürtjeik. Ezeket a nyúlványokat arra használják, hogy érezzék más lény érzelmi státuszát, de ez nem működik a víz felett. A nautoli kultúrában a feromonok érzékelése a kommunikációs folyamat alapvető része. Minden nautoli tizennégy polipnyúlvánnyal és számos szívvel rendelkezik, amelyek külön is képesek verni. Mint ahogy a szaglási képességük, a nautolani nyelv használata is limitált a víz felett, és a szavakat a levegőben nem lehet rendesen kiejteni. Ez a nyelvi nehézség miatt a legtöbb nautoli Anselmit vagy Galaktikus közös nyelvet beszél, amikor elhagyja a hazáját.

 Neimoidiai
A neimoidik hüllőféle értelmes lények, távoli rokonaik a durosok. A neimoidik őshazája eredetileg Neimoidiában volt, ám gyarmatosítás következtében Cato Neimoidiában, Deko Neimoidiában és Koru Neimoidiában is elterjedtek. Leginkább kapzsiságukról és mohóságukról híresültek el. Bőrük általában zöldes kékes, de gyakran előfordul a szürke színű bőr is. Nagy kerek vörös szemeik, kicsi homlokuk és legörbülő ajkaik vannak. Szaglóérzékelőjük a szemük alatt helyezkedik. A neimoidik bőre nagyon sokszor kifejezi a bennük dúló érzelmeket: például, ha éppen nagy stressz hatás éri őket, gyakran elváltozik bőrük színe. Nagyobb feszültség hatására a tüdejük is élénkebben kezd el működni. Legtöbbször rózsaszínűvé változik a bőrük színe stressz hatás alatt. Átlagos magasságuk 1,9-2 méter.

Nexu
A nexunak ennek az ádáz és fürge ragadózónak Indona, a Cholganna bolygó hatalmas, északi kontinense az őshazája. A biológusok ezt az indonai vagyis északi nexut tartják a faj ősének. Ám ezek a vadállatok nemcsak a bolygó hideg, északi kontinensén, hanem a déli kontinens, Talon korallhegyeinek párás, meleg dzsungeleiben is megtalálhatóak. A két alfaj közti legfeltűnőbb különbség a testméretben mutatkozik meg. Az indonai nexuk csupán négy-öt méterre nőnek meg, míg a délvidéki alfaj a hét nemritkán a kilenc méteres hosszúságot is elérheti. Az északi faj bundája valamivel sűrűbb, tömöttebb. Fehér alapszínét ritkás, sötétebb csíkozás tarkítja. A taloni példányok testét ezzel szemben ritkább szőrzet borítja. Ezek bundájának rajzolata sötétebb, csíkos vagy némely esetben tenyérnyi foltokkal tarkított. Rendkívül ügyes és kegyetlen vadászok. Az evolúciójuk során tökéletesen alkalmazkodtak élőhelyükhöz. A magas fákon való gyors és biztonságos mozgásban hosszú, villás farkuk és izmos, ruganyos végtagjaik segítik őket. Hatalmas, széles állkapcsukban mintegy negyven-ötven darab borotvaéles, hegyes fog ül. Iszonyú karmaik segítségével terítik le áldozatukat és óriási harapásokkal széttépik azt. Fogaik és állkapcsuk nem alkalmas a rágásra, ezért a kiszakított darabokat egészben nyelik le. A nagyméretű, végtagonként három darab tépőkarom nemcsak az áldozat leterítésében, hanem a lombok közti mozgásban és az ágakon való megkapaszkodásban is fontos szerepet játszik. Az evolúció során ezek az állatok egyedülálló képességre tettek szert. A nexu másfél méter széles koponyájának tetején négy gonosz vörös szem csillog. A nagyméretű elsődleges szemekkel az állat kitűnő térlátással bír a normál fénysávban, míg második pár szemével az infravörös tartományban is jól lát. Mivel a hosszú indonai éjszakákban a nexuk a sötétben is portyáznak, ilyenkor ezekkel a látószervekkel érzékelik a melegvérű állatok testének hősugárzását. Gyilkos hajlama és vadsága ellenére a nexut más bolygókra is áttelepítették. Több helyen megpróbálták megszelídíteni és háziasítani. Van ahol sikerült. Malastareon például őrző védő feladatokra alkalmazzák ezeket a bestiákat. A legszívesebben azonban gladiátor viadalokon és cirkuszi arénákban használják őket.

selenoiak
Seloniai
A Koréliai rendszer bolyhos, odúlakó faja. Sok seloniai él még a Taluson, a Traluson  is, továbbá odúik szerte a galaxisban megtalálhatóak. Bölcs és technológiailag fejlett fajnak tartják őket. És bár fejlett technológiájuk van, általában a Selonian maradnak. Bundájuk általában barna és fekete. A seloniai nagy húsevő emlős faj hosszú, hajlékony gerinccel. Ugyanúgy tudnak közlekedni négy vagy két lábon. A seloniaiak átlagosan két méter magasak, a steril nőstények a legnagyobbak és a legerősebbek. Erős farkuk és tűszerű karmaik vannak, egyenlőek a kezeiken és a lábaikon, ami kitűnő mászókká teszi őket. Általában legtöbb seloniai terméketlen nőstény. Egy százalékuk hím és öt százalékuk termékeny nőstény. A seloniaiak klánokban élnek, amelyeket mindig egy nőstény vezet. Ezek a klánok odúkká szerveződtek. Királynőik vannak, akik valószínűleg az odúk uralkodói. Több seloniai csoport ismert a xenofóbiájáról, köztük a Felső odú, az Abszolutisták és a Sacorriai Triád. Minden egyes gyermeket speciális feladatra nevelnek. A terméketlen nőstények a leggyakrabban láthatók, általában harcosként. A seloniai harcosok, meg alkották a saját lándzsájukat, hasonlóan, ahogy a Jedik készítik a fénykardjukat.

Togruta
A Togruták egy értelmes, ragadozó, emberszerű faj, akik a Shili bolygóról származnak. A twi’lekekhez hasonlóan fejcsápokkal rendelkeznek, általában hárommal: kettő elöl, egy hátul. Emellett a togrutáknak üreges szarvaik, úgy nevezett montráljaik vannak. Ezek passzív lokátorként működve, kiváló mozgás és helyzet meghatározást biztosítanak gazdájuknak. A montrálok és lekkuk fehér kék csíkozásúak. Érdekesség, hogy a togrutáknál a szarvak és a fejcsápok ivari megkülönböztető jegyként is funkcionálnak. A férfiaknak montráljaik lényegesen nagyobbak, lekkuik pedig rövidebbek a nőkénél, akiknek fejcsápjai felnőttkorra akár derekukig is érhetnek. A gyermekek szarvai és fejcsápjai csak a kamaszkorban kezdenek gyors növekedésbe. A Togruták bőrszíne a rózsaszíntől a rozsdavörösön át a barnáig változik. Emellett fehér pigmentációjú foltok is előfordulnak testfelületükön, leginkább az arcukon. Ez a kültakaró remekül álcázza őket a Shili hasonló színű turu fűvel borított szavannáin. A togrutáknak két éles ragadozó tépőfoguk van a felső állkapcsukban, ezeket használják prédájuk elejtésére. A faj általában 1,5- 1,9 méter magas. A togruták általában nem hordanak lábbelit. Hitük szerint a talpukon keresztül spirituális kapcsolatban állnak a földdel, ezt a kapcsolatot pedig cipő viselése elvágná. (Érdemes megjegyezni, hogy Ahsoka Tano kivételt jelent, bár lehetséges, hogy csak azért, mert a Coruscanton nőtt fel.) A klánokban elvárás, hogy mindenki kivegye a részét a munkából, hiszen az élelmet is egyenlően osztják szét egymás között. A Togruták közt szokás, hogy azokat, akik nem tudnak gondoskodni magukról vagy lépést tartani a többiekkel hátrahagyják, az ellenében, hogy átlagosan a togruták nagyon összetartó, egymással szoros kapcsolatban élő lények. Született vadászként, a Togruták gyakran dicsekednek elejtett prédájuk fogaival és bőrével. Különösen büszkék az olyan akulok fogaira, amelyeket egyedül ejtenek el. Ezekből a fogakból gyakran készítenek ékszereket, például fejdíszeket és nyakláncokat. A togruták anyanyelve a Togruti. Habár az átlagosnál valamivel alacsonyabb midichlorián szinttel rendelkeznek, a Togruták mint faj, rendelkeztek bizonyos fokú Erő érzékenységgel. Ez többek között montráljaik által biztosított fejlett térérzékelésüknek, és ragadozó életmódjuknak tulajdonítható. Gyanítható, hogy spirituális kötődésük a földhöz erősítette kapcsolatukat a környezetükkel, ezáltal megnövelte fogékonyságukat az Erőre.

Watto_swk
Toydari
A toydari egy madárszerű faj a Toydaria bolygóról. Erős akaratúak, ellenállnak a Jedi elme trükknek és szaguk hasonló az édes fűszerhez. Fukarnak és rossz hangulatúnak ismerik őket. A toydariak valószínűleg távoli rokonságban állnak a huttokkal, mivel otthonuk közel van a Nal Huttahoz és hasonlóan ellenállnak az elme trükknek. Mindkét kezükön három ujj helyezkedik. A toydariak zömök orral rendelkeznek, ami a rövid agyaraik felett pihen. A vékony lábuk hártyás, háromujjú talpban végződik, de az elsődleges mozgószervük a hátukon lévő szárnyaik. A szárnyaik tízszer vernek egy másodperc alatt, ami sok energiát emészt fel. Bár szárnyaik gyengének tűnek, a toydariak meglehetősen gyorsan tudnak repülni, és inkább a levegőben utaznak, mint gyalog. A hasukat gáz tölti ki, amely segít a levegőben maradniuk, ami miatt felpuffadtnak nézhetnek ki. Születésüktől fogva képesek repülni. Bőrük általában szürke vagy kék, bár a zöld és lila változatok is gyakoriak a nőstények között. A hímeknek általában gyér bajszuk lehet. A toydari újszülöttek anyjuk méhéből, teljesen kifejlődve bújnak ki. Átlagos magasságuk 1,2 méter. Társadalmi kormányzatuk egy szuverén nemesi rendszer alkotja, egy kormányzó királlyal és több hűbéressel. Ezek a hűbéresek gyakorolhatják a hatalmat a király nevében. A király mindig igyekezik a hűbéreseit boldognak tartani. De néha belviszályokat dúltak amikor a király kiakarta deríteni a hűbéresek valódi természetüket és árulásaikat.

Troig
A troig egy jellegzetes kétfejű faj a Pollillusról származnak, egy szegény világról a Koornacht köd mögül, akiket nem sokkal a nabooi invázió előtt fedeztek fel. . A fajt nem sokkal a nabooi invázió előtt fedezte fel bővebben a galaxist. A troig fajnak két feje és négy karja van. A troigoknak egy fő kézzel és három segédkézzel rendelkezik. Mivel két-két kart irányít egy-egy fej függetlenül, ezért híján vannak a jó koordinációnak. Miközben a legtöbb troig két fejjel születik, ezért mindkettőnek megvan a maga esze, a három vagy több fejű troigok ritkák és ünnepeltek a troig kultúrában. Minden egyes fejnek megvan a saját személyisége, és saprinnak és saprahnak nevezték őket. A saprin, a jobb fej a lélegzet tulajdonságok forrása, mint a hűség, a hit és a ravaszság, addig a saprah, a bal fej a vér tulajdonságoké, mint a szeretet, a harag és a szenvedély. Minden egyes fej és személyiség tisztában van a másikkal, és az egyed neve a két fej összetétele, köztük a sin kötőszóval (pl. FodesinBeed Fode és Beed-ből).  Mindkét fej képes gondolkodni és beszélni egyaránt. A troig általában 2 méter magasak és bőrük színe zöld és  barna.

Twi’lek
A twi’lek a Ryloth bolygóról származó humanoid faj. A twi’lekek minden evők. A faj megkülönböztető jegyei között szerepel a színes bőr, amely egyénről egyénre változó, valamint egy pár, a fejükből kinövő kapaszkodócsáp. Ezek a csápok  érzékszervek, amik egyaránt töltenek be kommunikációs és észlelő feladatokat. A csápok külön kifejezései lehetnek az “agyfarkak”, ” lekkuk”, “tchun-tchin” vagy “fejfarkak”. A twi’lekek agyfarkai nagyon érzékenyek. Ha erősen megragadják őket, az nagy fájdalommal jár szinte valamennyi twi’lek számára, s cselekvőképtelenné teheti őket. Néha az agyfarkakban okozott sérülés az agyat is károsította. Ilyenkor a károsult részt pótolni tudták a kibernetika segítségével. A hosszú, formás lekkuk státuszszimbólumnak számítanak, s gyakran nagy tisztelettel, befolyással és gazdagsággal jár együtt. A twi’lekek agyfarkait fallikus szimbólumokhoz hasonlítják, s mindkét nemnél a hosszú lekkuk magukban hordoznak egyfajta homályos, pozitív mellékjelentést is. Az agyfarkaik a twi’lekek büszkeségének legfőbb forrásai, különösen a más fajokkal történő összetűzések során. A “tchun-tchin” i egy-egy lekkura vonatkozik – míg a bal oldali lekkut a “tchun” névvel, addig a jobb oldalit a “tchin” névvel illetik. A twi’lekek a beszélgetésük során gyakran hivatkoznak úgy a lekkujaikra, mint “tchun” vagy “tchin”. A twi’lekek bőrszínű nagyon sokféle lehet, például: zöld, narancs, sárga, barna, kék, szürke, rózsaszín, fekete, fehér, rózsaszín, lila és ezek különböző árnyalatai. A twi’lekek alfajai a főképp türkizszínű bőrű rutian twi’lekek, valamint a piros pigmentű lethan twi’lekek. Könnyen tanulnak meg más idegen nyelveket, de legjobban a saját az az rylt nyelvükön szeretnek beszélni. Ebben a nyelvben nagy szerepe van a lekkujuk finom mozgatásának is. A twi’lek nép szülöttei általában 1,6 – 2,4 méter magasak. A férfiaknak humanoid füleik vannak, a nők között pedig van ilyen hagyományos és van az úgynevezett fül „kúpokkal” rendelkező egyedek is. Se a férfiaknak, se a nőknek nincs testszőrzetük, kivéve a szempillákat, ezzel is védve a szemüket a Ryloth hősége és homokja ellen. A nőkre jellemző, hogy parancsra festett vagy tetovált szemöldököt viselnek, hogy még kívánatosabbnak és kevésbé idegenszerűnek tűnjenek az emberibb humanoid fajok számára. A twi’lek társadalom tagjai klánokba tömörülnek, s minden klánnak saját városa van. Minden ilyen város saját kormánnyal rendelkezik, élükön a klán öt vezetőjével, akik minden a társadalmat érintő dolog ügyében döntenek. A vezetésük addig tartott, amíg közülük az egyik meg nem halt. Ilyenkor a klán megmaradt vezetőit elűzték a bolygó terméketlen nappali oldalára, ezáltal megengedve a következő generáció számára, hogy átvegyék a helyüket. Ha a következő nemzedék nem áll még készen a pozíció betöltésére, akkor ideiglenesen kormányzókat jelölnek ki a helyükre addig, amíg el nem jön a fiatalok uralkodásának ideje. Ahelyett hogy külön klán- és keresztnevük volna, a twi’lekeknek csak egyetlen nevük van, amely ezt a két elemet egyesíti magában. A név személyes részét gondolatban választják ki a klán névhez. Gyakran megváltoztatják bennük a szavakat vagy felcserélik a betűket, így egészen megváltoztatva a név jelentését. Ezek a változtatások az egységet szimbolizálják. Ha egy twi’lekből bűnöző lesz és száműzik, megszégyenítésképpen a nevét több részre hasítják. Néhány esetben a twi’lekek egyesítik a többrészes, nem-twi’lek neveket egyetlen névvé, megváltoztatva a kiejtésüket, akárcsak a saját klán- és keresztnevük esetében. Egy példa az igazi twi’lek névre: Nawar’aven. Amikor viselője a helyi társadalom szélére sodródott, a nevét kettéhasították, és Nawara Ven lett belőle (a klán név ebben az esetben a Ven volt, de szándékosan áthelyezték a Nawara utolsó betűjét a név második felének elejére, hogy ezáltal megváltozzon a jelentése).

Reklámok