Galaxis

Galaxis térkép

A különböző térképekből megállapítható, hogy egy Sb-típusú, spirál alakú képződmény. Számos forrás szerint a galaxis 120 000 fényév—37 000 parszek széles  (egy parszek 3,258 fényév). Középpontjában egy fekete lyuk jött létre. A Rishi-köd, illetve más másodlagos galaxisok körül kering. A szélén hiper téri zavarok akadályozzák meg a biztonságos hiper űrutazásokat az ismert útvonalakon kívül. Körülbelül 400 milliárd csillag van a Galaxisban, és nagyjából fele ennyire tehető a lakható bolygók száma. Tényleges élet azonban csupán ezek 10%-án alakult ki, értelmes fajok pedig 1/1000-én jött létre (ez megközelítőleg 20 millió). A galaxis népessége 100 quadrillió körül számlálható, mely a legkülönbözőbb fajokból tevődik össze. A galaxist több régióra lehet osztani. Az alábbiakban a Magtól való távolságuk szerint vannak felsorolva. Az egyes régiókat további szektorokra, rendszerekre és bolygókra lehet még bontani.

Mély Mag
Körülölelve a Galaxis szívének számító, legsűrűbben lakott csillagrendszerekkel egy kisebb, szokatlan bolygókkal tarkított régió. Ez a terület tartalmazza a legöregebb csillagokat, középpontjában pedig egy fekete lyuk jött létre, sűrű csillagcsoportokkal határolva. A csillagok nagy száma révén keletkező gravitációs lökések hevesen elgörbítették az űridőt, jelentősen megnehezítve a térségben a hiper űrutazást. A régió emiatt sokáig megközelíthetetlennek számított. Bár létezett biztonságos útvonal a mély magba, de ezek az idő folyamán elvesztek. Később Palpatine császárnak viszont sikerült találnia néhány biztonságos hiper űrjáratot. Majd húsz évvel az Endori csata után a térségben létesült birodalmi erődítmény miatt felértékelődött a régió szerepe.

Magvilágok
A Mély Magot kívülről határoló, ősi régió számos fejlett, tekintélyes, közismert és túlnépesedett bolygót fogalt magában. A Galaktikus Köztársaság, és következtetésképpen valamennyi galaktikus kormányzat itt alakult ki, továbbterjedve az egész galaxisban. A köztársasági és birodalmi periódusokban itt volt a galaktikus Főváros, a Coruscant. Valószínűleg az emberek is erről a területről származnak.

pl.: Coruscant, Corellia

Kolóniák
A Kolóniák a Magvilágok és a Belső Perem közti elhelyezkedés miatt kapta a nevét. Az első telepesek minden bizonnyal a Magvilágokból érkeztek, az itteni világokat a magas népességszám, a fejlett ipar és kultúra jellemezi. Mivel a Birodalom nagyon erőszakos úton tartotta fenn uralmát a Kolóniák felett, az Új Köztársaság hamar maga mellé tudta állítani a benne lévő világokat.

pl.: Alderaan

Belső Perem
A Belső Perem a Kolóniák és a Terjeszkedési Régió között helyezkedik el. Eredetileg egyszerűen “Perem”-nek nevezték, mivel akkoriban ez volt a legkülső ismert terület. Egy évszázadra rá végül az akkor még a “Kiterjedt Perem” elnevezést viselő Terjeszkedési Régió is felderítetté vált. Palpatine uralma alatt a Galaktikus Birodalom kemény kézzel ellenőrizte a régiót. Sok polgár a lázadás helyett a menekülést választotta inkább.

Terjeszkedési Régió
A Terjeszkedési Régióban olyan vállalat-ellenőrzésű világok vannak, melyeket erős és profitorientált társaságok irányítanak, kitermelve a bolygók nyersanyagait, fémjeit, érceit. Miközben a lakókat elnyomják, a nagy cégek egész csillagrendszerek ásványkincseit termelték ki. Így aztán hamarosan nyugtalanság és elégedetlenség tört ki a polgárok körében. Végül a Galaktikus Köztársaság átvette az irányítást a régió felett, miközben korlátozásokat vezetett be az érdekelt vállalatoknál, nem ritkán teljesen megfosztotta a társaságokat addigi tevékenységeiktől. A Terjeszkedési Régió a nyersanyagok és ércek fő előállítója, habár ásványkincs lelőhelyei a birodalmi időszakra javarészt kimerültek.

Középső Perem
Mivel ásványkincsekben nem bővelkedik, és ennélfogva kisebb lakosságot magába foglaló terület, mint a környező régiók, a Középső Perem az a terület, ahol a lakosok mindenért keményen megdolgoznak. Ennek köszönhetően több bolygó is galaxis viszonylatban igen jelentős szerepre tett szert. Ezzel ellentétben a viszonylag felderítetlen, a fontosabb kereskedelmi útvonalaktól messzebb eső területeken gyakoriak a kalóztámadások.

pl.: Naboo, Kashyyyk, Yavin

Külső Peremvidék
A Külső Peremvidék a Vad Űrt és az Ismeretlen Régiókat nem számítva, a legkésőbb felfedezett régió. A közhiedelemben ez a terület úgy terjedt el mint sötét, barátságtalan, visszamaradott bolygók színtere. Revan sötét nagyúr születési helye, emellett itt kezdték a mandaloriak hadjárataikat a Galaktikus Köztársaság ellen is. Nagy távolsága a Magtól lehetővé tette, hogy sok támogatója legyen a Lázadók Szövetségének. Wilhuff Tarkin birodalmi nagy moff kapta azt a nehéz feladatot, hogy felügyelje a Külső Peremvidéket, kiiktatva a Szövetség minél több helyi pártfogóját.

pl.: Dagobah, Tatooine, Dantooine

Peremvidéken kívül eső területek

Tingel-kar
A Tingel-kar egy külső spirális karja a Galaxisnak. Magában foglalta a Vállalati Szektor Hatóságát, mely egy Köztárasságtól, majd Birodalomtól független politikai szervezeté vált. A Birodalom néhány száztól harmincezerig terjeszkedő számú rendszerre terjesztette ki az uralmát.

Ismeretlen Régiók
A Ismeretlen Régiókat általában úgy ismerték, mint egy nagy kiterjedésű régió, mely kívül esett a galaktikus korongtól. Csupán néhány milliárd csillagot tartalmaz a Galaxis 400 milliárdjából. Így aztán alig vezet biztonságos hiperűr útvonal a régión keresztül. Szép számmal vannak csillagködök, csillagcsoportosulások, galaktikus napgyűrűk. A Galaktikus Birodalom számos expedíciót irányított az Ismeretlen Régiók területére, a szektorai megismerése és leigázása érdekében.

Vad Űr
A Vad Űr, másképpen Külső Űr a galaxis határvidékén helyezkedik, elválasztva az ismert területeket az Ismeretlen Régióktól. A Vad Űr abban különbözik az ismeretlen Régióktól, hogy míg az előbbiben már voltak kisebb felfedezések, addig az utóbbi teljesen szinte ismeretlen.

Forgalmi útvonalak
Számos “út”, hiperűrjárat létesült a szektorokon keresztül. Ezeket az útvonalakat hiperűr felfedezők néven elhíresült űrutazók találták meg és térképezték fel például: Gav Daragon, Aitro Koornacht. Az asztromechanikai droidok ezen koordináták alapján tudnak hipertéri ugrásokat végezni.

 1. Rimma Kereskedelmi Útvonal
 2. Perlemi Kereskedelmi Útvonal
 3. Hydian Út
 4. Koréliai futam
 5. Koréliai Kereskedelmi Útvonal
 6. Kesseli Út
 7. Ison Kereskedelmi Folyosó
 8. Sisar Út
 9. Myto Nyila
 10. Daragon Ösvény

Kormányzatok és politika
A galaxisban több ezer év alatt számos kormányzat és állam állt fenn. A legkorábbi ilyen ismert szerveződés a Végtelen Birodalom.

 • Bothan Űr
 • A Középpont
 • Chiss Ascendancy
 • Független Rendszerek Konföderációja
 • Konföderáció
 • Vállalati Szektor Authority
 • Cronese Mandate
 • A Kéz Birodalma
 • Terjeszkedési Régió
 • Fel Birodalom
 • Galaktikus Birodalom
 • Galaktikus Köztársaság
 • Hapes-halmaz
 • Hutt Űr
 • Birodalmi Maradék
 • Juvex szektor
 • Senex szektor
 • Sith Birodalom
 • Sith Birodalom (Jedi polgárháború)
 • Ssi-Ruuvi Impérium
 • Tion-halmaz
 • Tion Vezetés
 • Vagaari Birodalom

KÉPRE KATTINTVA KINAGYÍTHATOD!

Galaxis térkép

Reklámok