Galaktikus Járművek

AT-AT lépegető – All Terrain Armored Transport

Gyártó Kuat Drive Yards
Modell
Osztály
Szélesség 5 méter
Magasság 22,5 méter
Hossz 20 méter

A nehéz páncélozott csapatszállító terepjáró lépegető a Galaktikus Birodalom hadseregének egyik kiemelkedő fontosságú egysége, amely a sereg szerves részét képezi. Az AT-AT megszületését a repulzoros technológiát használó csapatszállítók alkalmazásának határai tették szükségessé. Legénysége egy pilóta, egy másodpilóta/tüzér,  egy parancsnok,  két fedélzeti tiszt alkotja. Elszállíthat akár 40 rohamosztagost is. Fegyverzetéhez tartozik 2 Taim&Bak MS-1 lézerágyú, 2 Taim&Bak FF-4 öntöltő lézerágyú.

AT-RT lépegető – All Terrian Recon Transport

Gyártó Kuat Drive Yards
Modell szárazföldi-felderítő-támadó-terepjáró
Osztály lépegető
Szélesség
Magasság 3,2 méter
Hossz

Egy egyszemélyes lépegető jármű, amely feladata az ellenség felderítése és a segítséggel való megsemmisítése. A gépet elsőként a Galaktikus Köztársaság és a Galaktikus Birodalom használta, de sokat szerzett magának a Lázadók Szövetség is. A nyitott fülke igen veszélyes volt az orvlövészek ellen, de igen pénzkímélő, és a katona jobban belátja vele a csatateret. A lépegető felderítő el volt látva egy közepes lézerágyúval és egy protonaknavetővel vagy rakétaindítóval. Mindkét fegyver egy a gyalogságra igen veszélyes gépezetet eredményezett. Az AT-RT-t ellátták még egy mozgás és hő érzékelővel, hogy a felderítések során észleljen minden egyes veszélyes részt.

AT-ST lépegető – All Terrain Scout Transport

Gyártó Kuat Drive Yards, Rothana Heavy Engineering, Balmorran Arms
Modell Felderítő lépegető
Osztály Lépegető
Szélesség
Magasság 8,6 méter
Hossz

A Birodalom szárazföldi csapatai által felderítésre és járőrtevékenység ellátására alkalmazott kis fürge, ámde nehéz páncélzatú AT-ST. Elsődleges feladatuk a felderítés és járőrözés, ám ezen kívül határvédelmi szolgálatot is ellátnak, és gyakran adnak biztosítást a harci tevékenységet végrehajtó birodalmi rohamosztagoknak.  A csúcssebességük akár a 90 km/h-t is elérheti. Bár a „csak” 8.6 méteres magasságukkal nem oly fenyegetőek. A kabinból a páncéllemezek védte, szűk szélvédőkön keresztül csak korlátozott kilátás nyílik, ám a holografikus célzó rendszer 360 fokos látószöget biztosító képessége feleslegessé teszi a panoráma ablakokat. Legénységét egy pilóta és egy lövész alkotja. Fegyverzetéhez tartozik egy iker lézerágyú, lézerfegyver és gránátlövő.

AT-TE lépegető – All Terrian Tactikal Enforcer

Gyártó Rothana Heavy Engineering, Kuat Drive Yards
Modell páncélozott csapatszállító-terepjáró-lépegető
Osztály Lépegető
Szélesség 5,32 méter
Magasság 9,57 méter
Hossz

Az AT-TE egy nehéz páncélzatú harcjármű. Feladata a klónkatonák csatatérre szállításától az ellenséges járművek megsemmisítéséig terjedt. A jármű leginkább akkor teljesített bámulatosan, amikor más egységek támogatására rendelték ki. Egy AT-TE maximum sebessége 60km/h, ami lehetővé tette számára, hogy áthatoljon saját testével egy ellenséges védőpajzson, amire egy katona nem képes. A monstrum működtetéséhez 7 ember szükséges: 1 pilóta, aki irányítja a hat lábat, 1 felderítő, aki keresi az ellenséget és 5 fő, akik kezelték a fegyvereket. Ezen kívül 20 klónkatonát volt képes szállítani, rakománya pedig további két AT-RT lépegető. Hat kisebb lézerágyúval is felszerelték 4 elől a kabin körül, 2 pedig hátul a kiszálló csapatok fedezése érdekében. Ezek az ágyuk képesek voltak kisebb célok eltalálására, mint például a harci droidok. Mindazonáltal az AT-TE sem sérthetetlen. Egyetlen jól célzott rakétával megsemmisíthető, de ugyanilyen veszélynek volt kitéve légitámadások ellen is. Másik hibája, hogy nagy területigénye miatt az alatta lévő aknák felrobbantásával nagyon könnyen kiiktathatóak.

Delta-7 Aethersprite osztályú könnyű elfogó 

Gyártó Kuat Systems Engineering
Modell Delta-7 Aethersprite-osztályú könnyű elfogó
Osztály vadászgép, elfogóvadász
Szélesség 3.92 méter
Magasság 1.44 méter
Hossz

Ismertebb nevén a Jedi vadász, amelyet nem sokkal a Klónok Háborúja előtt kezdtek gyártani YE 22-ben. A vadász a korát meghaladó fejlettségű, kifinomult fegyverekkel felszerelt gyártmány, de épp ezért gyártása is nagyon költséges. Főként Jedik használják. Jellemzően minden Jedinek más volt egy kicsit a hajója. Színben vagy épp mintázatban, de eltért. Könnyen irányítható, gyors és fürge hajók. A hajó két iker lézerágyúval van felszerelve, és egy sor fejlett szenzor valamint kommunikációs eszköz tartotta a pilótát jól felkészülten tűzharcban és békeidőben is egyaránt. A Delta-7 vadász kiemelkedő a klónok háborújában különösen, amíg a Jedik használták.  Ez egy egyszemélyes gép, különlegessége, hogy nem volt külön kialakítva asztroszer droidnak hely, hanem beépítve ült egy az egyik szárnyon.

Eta-2 Actis osztályú elfogó vadász

Gyártó Kuat Systems Engineering
Modell Eta-2 Actis-osztályú elfogóvadász
Osztály vadászgép, elfogóvadász
Szélesség 4.3 méter
Magasság 2.5 méter
Hossz

Jedi elfogó vadászkén is emlegetik ezt a járművet. A Jedi pilóták közti népszerűsége miatt, a Galaktikus Köztársaság hadseregében szolgált a Klónok Háborúja utolsó szakaszában. Ezek a hajók is különféle színezetben voltak megtalálhatók. A Delta-7 Aethersprite osztályú vadász tervei alapján készült, amit később a Galaktikus Birodalom is felhasznált a TIE/In vadászgép megalkotásához.
Hosszúságával jelentősen kisebb volt, mint elődje a Delta-7. A nélkülözhető kiegészítők eltávolításával súlycsökkenést sikerült elérni, ami a maximális sebesség növekedését eredményezte. Ahhoz azonban túl kicsi volt, hogy hiper hajtóművel lássák el ezért a fénysebesség eléréséhez hiper űr gyűrűt használt, mint elődje is. Ellentétben a Delta-7-tel az Eta-2-ben már elfért egy teljes asztroszer droid.

Halálcsillag

Gyártó Imperial Department of Military Research
Modell
Osztály Harci űrállomás
Szélesség 160 kilométer
Magasság 160 kilométer
Hossz 160 kilométer

Az első Halálcsillag kivitelezése titokban zajlott, és a szükséges technikai fejlesztések és az építés során felmerült nehézségek miatt majdnem 20 évig tartott. Komoly védelmi hiányosságát a Halálcsillagnak egy sugárpajzs által védett, alig 2 méter átmérőjű hő kivezető nyílás jelentette, amely elvileg egy kis egyszemélyes géppel megközelíthető. Egy pontos protontorpedó találattal áthatolható a sugárpajzs. A torpedó a hő kivezető kürtőjén keresztül eljuthat a főreaktorhoz, ahol felrobbanva megsemmisítheti az űrállomást. A szuper lézer fontos eleme egy nagy lencse, amit egy szintetikusan fókuszáló kristály köré építettek. A lencsét „szemnek” is nevezik, és nyolc segédlézer veszi körül, valamint négy tartalék (arra az esetre, ha a nyolc segédlézer közül valamelyik meghibásodna). Mind a nyolc segédlézert irányítani lehet a célzáshoz, így nem kell lövés előtt az egész állomással elfordulni. A fő lézer és a nyolc segédlézer sugara a tányér előtt egy csomópontban egyesül, és ebből a pontból egyetlen, felerősített sugárt lő ki a cél felé. A segédlézerek nem egy időben kezdenek sugározni, előbb minden második, majd a másik négy, de ezek sem egyszerre indulnak be. A lézerek pulzáló zöld fényt adnak ki magukból. Amikor a nyolc sugár találkozik egy pontban, nem haladnak tovább egyenes vonalban, hanem ebből a pontból kis idő múlva a „szemnek” megfelelő egyenes vonal mentén elindul egy vastagabb, vagyis erősebb lézernyaláb. Ennek célzása nagyjából 45 fokos szögben történik.
A szuper lézer a lövéshez szükséges energiát közvetlenül a hiper anyag reaktortól kapja. A lézerek kapják meg és alakítják át a kapott energiát. Fegyverzete az egy darab szuperlézer tányéron kívül, 5 ezer turbólézer, 5 ezer nehéz turbólézer, 2 500 lézerágyú, 768 vonónyaláb generátorok alkotják. Legénységét 265 675 főnyi teljes idős legénység alkotja. Valamint 27 048 főnyi tiszt, 607 360 főnyi katona, 167 216 főnyi pilóta, 378 576 főnyi karbantartó és szerelő, 400 ezer főnyi kiszolgáló droid, 25984 főnyi rohamosztagos, 52 276 főnyi tüzér és 42 782 főnyi űrhajókat kiszolgáló legénység alkotja.

A tervezője nem más, mint a nagyon fiatal Anakin Skywalker, milyen ironikus a Csillagok Háborúja világa, hogy amit a fiatal Anakin megtervez, abban raboskodik idősebb korában. Összesen 2 Halálcsillag létezett.

Második Halálcsillag

Gyártó Katonai Fejlesztésért Felelős Birodalmi Főosztály
Modell
Osztály Harci űrállomás
Szélesség 900 kilométer
Magasság 900 kilométer
Hossz 900 kilométer

Ennek az építése rögtön az első halálcsillag pusztulása után megkezdődött az Endor bolygó körüli pályán. Az első halálcsillag sok tervezési hiányosságát kiküszöbölték benne, például a hő elvezetésére nem egyetlen, nagyobb átmérőjű hő kivezető nyílást terveztek, hanem több ezer, különböző szögben haladó 1 milliméter átmérőjű felszínre vezető nyílással oldották meg a reaktor hőelvezetését, így lehetetlenné vált a reaktor torpedókkal történő közvetlen megtámadása. Egy másik hiányosság volt, hogy csak nagyobb hajók támadására számítottak, és azok elhárítására készítették fel. A védőháló ennek megfelelően a kisebb hajókat nem vette észre. Ezt az új tervnél sűrűbbre építették. Fegyverzetét egy szuperlézer tányér, 30 ezer turbólézer, 7 500 lézerágyú, 5 ezer ionágyú és 768 vonónyaláb generátor alkotja. Legénységét 265 675 főnyi teljes idős legénység, 27 048 főnyi tiszt, 607 360 főnyi katona, 167 216 főnyi pilóta, 378 576 főnyi karbantartó és szerelő, 400 000 főnyi kiszolgáló droid, 25 984 főnyi rohamosztagos, 52 276 főnyi tüzér, 42 782 főnyi űrhajókat kiszolgáló legénység alkotja.

Invisible Hand

Gyártó Szabad Dac Önkéntes Gyártó Csapatok, Pammant Dokkok
Modell módosított Providenceosztályú csatahajó
Osztály csatahajó
Szélesség 198 méter
Magasság 347 méter
Hossz 1088 méter

A Láthatatlan kéz módosított szeparatista Providence osztályú csatahajó, egyike Grievous tábornok zászlóshajóinak a Klónok Háborúja idején. A hajót számos erős fegyver védte, beleértve a négyes turbólézer tornyokat, kettős lézerágyúkat, ionágyúkat, védelmi ágyúkat, protontorpedó-vető csöveket és vonósugár-kibocsátókat. Mint Grievous zászlóshajója, a Invisible Hand számos átalakításon esett át. Kibővítették a hangárt az általában a fúvókáknak és reaktoroknak fenntartott részekre. A nagyobb hangár miatt az Invisible Hand anyahajónak is használhatták, és alkalmassá vált inváziós csapatok szállítására szerte a galaxisban. A kommunikációs és szenzorhelyiséget átalakították lakónegyednek Dooku személyes használatára. A gróf innen sugározta manipulatív beszédeit a szeparatista krízisben a háború alatt. A torony varázslótorony néven, a benne található fő csarnok pedig tábornoki negyedként volt ismert. Fegyverzetét 2 nehéz ionágyú, 14 négyes turbólézertorony, 34 kettős lézerágyú, 12 védelmi ionágyú, 102 protontorpedóvető-cső, 8 vonósugár-kibocsátó, 8 védelmi ágyú alkotja. Kiegészítő járművei 120 droid háromszárnyú vadász, 120 Keselyű-osztályú droid vadász, 160 MTT (csapatszállító),  280 különféle droid páncélos jármű. Legénysége körülbelül 600 tagot számlál, még utasa akár 1,5 millió harci droid is alkothatja.

TIE/sa bombázó

Gyártó Sienar Fleet Systems
Modell TIE (Iker Ionhajtómű)-sorozat bombázó
Osztály csillagvadász
Szélesség
Magasság
Hossz 7,8 méter

A légkörben 850 km-es sebességgel repül, az űrben pedig mindössze 60 MGLT-vel, ezzel borzasztóan lomha. Hiper hajtóműve nincs. Személyzetnek mindössze 1 pilóta kell. Felépítése „dupla konstrukció”, azaz két „rekesz” található meg a két “C” alakú szárny között. Az egyik a pilótafülke, a másik a teherhordó, ahol akár 15 tonna felszerelést is lehet szállítani. Két ionhajtóműve van, egy-egy mindkét rekeszen. 7.8 méter hosszúságú. Fegyverzetét 2 lézerágyú, 2 hőkövető kilövő, 2 protontorpedó kilövő, valamint egy bombarekesz alkotja. Mindhárom ágyú Sienar gyártmányú. A 2 db L-s1 típusú lézerágyú, a két gömbön helyezkedik el. A 2 hőkövető kilövőben 4-4 rakéta fér el, ezek M-s3 típusúak. A protontorpedókból 2-2 fér be a kilövőkbe, amelyek szériaszáma T-s5.

Tie/D Defender

Gyártó Sienar Fleet Systems
Modell Két ion hajtóműves Defender
Osztály Csillagvadász
Szélesség
Magasság
Hossz 9.2 méter

A Tie Defender a kor vadásztechnológiájának csúcsa, valamint ez már végleg maga mögött hagyta a Tie széria hibáit.
A gép rendelkezik pajzs generátorral, létfenntartással, hiper hajtóművel, ám emellett még a fegyverzet terén is jóval erősebb lett elődeinél, 4 lézer ágyú, 2 ion ágyú, 2 rakétavető, és jóval gyorsabb is.  Ezzel csak az a baj, hogy túl drága lett, és ezért nem vásárolta meg a Birodalom.

TIE/LN Fighter

Gyártó Sienar Fleet Systems
Modell Két ion hajtóműves csillagvadász
Osztály Csillagvadász
Szélesség 6.4 méter
Magasság 7.5 méter
Hossz 6.3 méter

Tie típusok közül az első, amit a későbbiek folyamán még sok féle képen alakítanak, majd különféle célokra. Birodalmon belül végig alapvető vadászgépnek számít, bizonyos elavultságainak ellenére is. Jól manőverezhető, de hiper hajtóművel nem rendelkezik. Először is a TIE meghajtás bár nagyon manőverezhetővé tette és gyorssá tette a gépet, hirtelen fékezés hatására a tartó oszlopok sérülhetnek (ezek a tartó oszlopok a fülke és két szárny között vannak). A pajzs és a létfenntartás hiányát a Birodalom a kiképzéssel próbálta egyensúlyozni a pilóták a pajzs hiányát manőverezésekkel oldják meg, míg a létfenntartáshoz kellő eszközök a pilóta ruhába vannak beépítve. A gép 2 lézerágyúval van felszerelve, mely egy külön generátorról kapja az energiát, igen nagy erejű és nagy hatótávolságú, egyéb fegyverzete nincs.

Tie Interceptor

Gyártó Sienar Fleet Systems
Modell Két ion hajtóműves interceptor
Osztály Csillagvadász
Szélesség
Magasság
Hossz 9.6 méter

A gép ugyanúgy rendelkezik a Tie Fighter hátrányaival, viszont jobb hajtóműveket és fegyvereket kapott.
2-ről 4-re növelték a lézerágyúkat. Újfajta a Bomberéhez hasonló döntött szárnyakat kapott.

Tie Phantom

Gyártó Sienar Fleet Systems
Modell Két ion hajtóműves phantom
Osztály Csillagvadász
Szélesség
Magasság
Hossz

A gép legénysége 2 főből áll, egy pilótából és egy lövészből, valamint a hajó 3 napra elég készletet képes szállítani. Fejlett hiper hajtóműve van felszerelve, sajnálatos módon a Phantomot a tesztelés fázisa alatt a lázadók megsemmisítették.

Venator osztályú csillagromboló – Jedi cirkáló

Gyártó Kuat Drive Yards
Modell Venator-osztályú csillagromboló
Osztály csillagromboló, cirkáló, zászlóshajó
Szélesség 548 méter
Magasság 268 méter
Hossz 1,137 méter

A köztársaság űrflottájának legfélelmetesebb hajója a Jedi cirkáló, a hatalmas tűzerővel felszerelt repülő város könnyedén kapcsol fénysebességre, s utazik a hipertérben másodpercek alatt bárhova. A hajónak gyakorlatilag nincs gyenge pontja, még felső irányítótornya leszakadása után is képes repülni. De nehezen tűri másik csillagrombolókkal való ütközést.  A  hajó 1 137 méter hosszú, ennek ellenére képes volt légköri manőverekre, leszállni egyes bolygókon és kirakni a csapatokat. Ezzel egyedülálló a kor csillagrombolóival szemben. Ezek a hajók a háti részen igen kirívó piros mintázatot viseltek, ezzel fitogtatva az erejüket. Később a Galaktikus Birodalom megalakulása után leszedték róla ezt a mintát, és egyhangú szürkére festették őket. Egy Venator a hasi hangárján kívül képes még a háti részen is egy fél kilométer hosszú hangárt kinyitni, ezzel óriási mennyiségben ontani magából a vadászgépeket. Ez azonban gyenge pontja is a hajónak, mert a lassú nyitás miatt igen sebezhető a háti részen. Bár ezt ellensúlyozza a sok vadászgép indítása, ennek ellenére a későbbi hajó osztályokból már kihagyták ezt a lehetőséget. Fegyverzete 8 DBY-827 nehéz turbólézertorony, 2 közepes kettős turbólézerágyú, 52 védelmi lézerágyú, 4 protontorpedó-kilövőállás, 6 vonósugár-kibocsátó alkotja. Kiegészítő járművei 192 V-19 Torrent-osztályú vagy V-szárnyú vadászgép, 192 Eta-2 Actis-osztályú elfogóvadász, 36 ARC-170-es vadászgép, 32 LAAT/c szállítóhajó, 8 LAAT/i csapatszállító-felderítőgép, 20 AT-TE lépegető, 28 AT-RT lépegető. Személyzetét 7400 főre teszi ki.

Viktory első osztályú csillagromboló

Victory I. osztályú csillagromboló

Gyártó Rendili StarDrive
Modell csillagromboló
Osztály Victory I-osztály
Szélesség 564 méter
Magasság 289 méter
Hossz 900 méter

A Victory I osztályú csillagromboló egy csatahajó típus, amit azért terveztek, hogy bolygókat védjen, felszíni harcoknál nyújtson ki indulópontot, de képes legyen hajó-hajó elleni harcra is. Elsőként a Galaktikus Köztársaság használta a Klónok Háborújában, majd a Galaktikus Birodalom. Gyártja a Rendili StarDrive. A Klón Háborúk előrehaladtával Walex Blissex tervei alapján, a Kuat Drive Yards’ illetve a Rendili StarDrive összefogott és benyújtott egy pályázatot a Venator-osztályú Csillagromboló megépítésre. A hajó előnyei ellenére nem sok bevetést hajtott végre az osztály, de a Galaktikus Birodalom megalakulása után elég sokszor bevetették a Lázadók ellen. A Birodalmi Flottában csak másodrendűnek tekintették a Birodalmi-osztályú Csillagrombolóval szemben, ezért legtöbbször csak Peremvidéken hajtott végre feladatot. A Yuuzhan Vong Háború után, amiben a Victory-k nagy szolgálatot tettek az Az Új Köztársaság felújította és hadrendbe állította őket. Később terveztek egy újabb verziót, de ez már nem volt annyira elterjedt. Fegyverzetét 10 Taim & Bak négyes turbolózerüteg, 40 dupla turbolózerüteg, 80 rakétakilövő állás, 10 Phylon Q7-es vonósugár-kibocsátó alkotja. Kiegészítő járművei 2 TIE osztag,4 Lambda-osztályú űrsikló, 6 leszállóhajó, 10 AT-AT, 15 AT-ST lépegető vagy 10 HAV/w A5 Juggernaut tanknaszád és 5 HAVr A9 lebegő erőd. Személyzetét 5200 fő teszi ki, minimu m 610 tisztből, 402 tüzérből és 2040 katona.

Victory II. osztályú csillagromboló

Gyártó Rendili StarDrive
Modell Csillagromboló
Osztály Victory II-osztályú Csillagromboló
Szélesség 564 méter
Magasság 289 méter
Hossz 900 méter

A Victory II-osztályú csillagrombolót a Victory I-osztályú Csillagrombolóból fejlesztették ki, kijavítva a hibáit. Sokan ezt a típust tartják a Birodalmi-osztályú Csillagromboló legközelebbi elődjének. Bár kinézetre hasonlít a Victory I-osztályú Csillagrombolóhoz, ezt a hajót mélyűri csatákra tervezték. A Victory II-be már jóval erősebb hajtóművet tettek, mint elődjébe, így képes volt gyors hajók követésére is, ugyanakkor nem tudta megtartani a légköri manőverezőképességét ennek eredménye, hogy képtelen volt belépni a légtérbe. Gyorsabb sebesség és légköri mozgásképtelenségén kívül szembetűnő változtatás, hogy turbolézerágyúit összevonták duplacsövűvé, így több ágyút voltak képesek szállítani. A hídon lévő turbolézer lövegtorony nem sokat változott a korábbihoz képest. Felszerelését bővítette még 3db nehéz protontorpedóvető-cső elhelyezése, ami szintén növelte a tűzerejét. Így fegyverzetét 10 Taim & Bak L-xx9 turbó lézer, 40 SFS Ms3 dupla turbó lézer, 10 Borstel NK-7 ion ágyú, 10 Phylon Q7 vonósugár generátor alkotja. Kiegészítő járművei 2 TIE osztag, 4 Lambda-osztályú T-4a űrsikló, 6 Leszálló bárka, 10  AT-AT lépegető, 15 AT-ST lépegető vagy 20 HAV/w A5 Juggernaut tanknaszád és 5 PX-4 Mobil Parancsnoki központ. Személyzete 6,107 fő alkotja még további 2,040 katonát képes szállítani.

V Szárnyú

V-szárnyú Vadászgép

Gyártó Kuat Systems Engineering
Modell Alpha-3 Nimbus-osztályú csillagvadász
Osztály csillagvadász
Szélesség 3,8 méter
Magasság 5 ,84 méter
Hossz  

Az Alpha-3 Nimbus-osztályú vadászgép, más néven a V-szárnyú vadászgép a Klón Háborúk vége felé került bevetésre a Galaktikus Köztársaság Hadseregében. Később a Galaktikus Birodalom és egyéb kalózszervezetek is használják. A V-szárnyú egyes elemei megtalálhatóak a TIE széria vadászgépeiben is. Az ék alakú gépet 2db ikerlézerágyú ékesíti, amely képes elfordulni a hajótesttől, így igen nagy előnyhöz juttatva pilótáját. A gép hátuljára került az elkerülőpajzs, amit segített még két páncéllemez a pilótafülke fölött a nagyobb védelem elérésében. A Delta-7-tel azonosan a pilótafülke mögött egy asztromechanikai droid foglal helyet. Egy ilyen droid a másodpilóta szerepét tölti be, igen nagy segítséget nyújtva a pilótának. Általában ez egy Q-7-es droid. A gép túl kicsi, hogy egy hiperhajtóműt tartalmazzon, ezért szüksége van egy szállítóhajóra a távoli feladatok ellátására. A Klónpilóták egy különleges sisakot viselnek vezetése közben, mert nincs életfenntartó rendszere. A Birodalom kori ruházat nem ismert.

A SzárnyúA-szárnyú elfogóvadász

Gyártó Alliance Group
Modell AF-03C A-szárnyú elfogó vadászgép
Osztály elfogó vadászgép
Szélesség 6,48 m
Magasság 3,11 m
Hossz 9,6m

Az A-szárnyú az endori csata után a Szövetség leggyorsabb vadászgépe. Tervezői egy elképesztő sebességgel és gyorsulással rendelkező jól manőverezhető gépet álmodtak meg. A mindössze 9,6 méteres törzsbe azonban úgy kellett “bezsúfolni” a rendszereket, és ez a gyakori átcsatolások miatt sebezhetővé teszi ezt az egyébként remek gépet. Szintén hátrány a nagy sebességgel végrehajtott merész manőverek okozta terhelés is. A pilótákat igencsak megviseli az erős gyorsulás és a nehézségi erő. A vázszerkezet és a hajtóművek is gyakori karbantartást igényelnek, ez viszont nagyon nehéz a gép zsúfoltsága miatt. Az A-szárnyú briliáns teljesítményét a két darab Novaldex gyártmányú J77 jelű, tolóerő-vezérlő rendszerrel ellátott hajtómű adja, ami a csúcssebességen kívül a remek manőverező képességet is biztosítja. Harcászati és navigációs rendszerek a kor legmodernebbjei. Elég csak a szemmel vezérelhető ágyúkra, vagy a kis hatótávú adászavaróra gondolni. Fegyverzetét 2 Borstel RG-9 sugárágyú és 2 Dymek HM-6 rakétavető alkotja.

BTL-B Y-szárnyú csillagvadász

Gyártó Koensayr Royal Shipyard
Modell  
Osztály Csillagvadász
Szélesség 5,8 méter
Magasság  
Hossz 16 méter

A Koensayr Manufacturing által gyártott BTL Y-szárnyú hajótípus a Lázadók Szövetségének legrégebbi, használatban lévő űrhajótípusa. Története egészen a Klónháborúkig nyúlik vissza, ekkor jelent meg ez a jellegzetes, formáját tekintve Y, illetve a Galaxisban használt közös nyelv ábécéje (az aurabesh) szerint yirt betűre hasonlító vadászgép. A három elterjedt variáns mellett – melyek közül az elsőt a Klónháborúkban, a másik kettőt pedig a Galaktikus Polgárháború alatt használtak főleg – öt kevésbé ismert fajtája is létezik. Egészen az X-szárnyú vadászok rendszerbe állításáig a Flotta élvonalbeli, legtöbbet használt, multifunkcionális vadászgépe. Ezek a strapabíró, masszív, igénytelen harci gépek számtalan ütközetben bizonyították remek képességeiket. Ám az idő lassan eljárt felettük és a technológiai fejlődés elkerülhetetlen eredménye, hogy helyüket lassan korszerűbb típusok veszik át. Ám ezek a remek kis gépek nem válnak a thermofúziós zúzók martalékává. Pályafutásukat a Flotta más, második-harmadik vonalbeli századaiban és a Planetáris Gárdák kötelékeiben folytatják. Fegyverzetét 2 db Taim & Bak IX4 lézer ágyú, 1 db ArMek SW-4 ion lövegtorony, 2 db Arakyd Flex Tube proton-torpedó vető vagy 2 db Taim & Bak KX5 lézer ágyú alkotja.

Az Y-szárnyúnak több változata is épült:

A kétszemélyes BTL-S3 Y-szárnyú volt a legelterjedtebb változata az ipszilonszárnyú hajócsaládnak. Ez a űrvadászbombázó is 2+1 személyes, és a fegyverzetért felelős tiszt feladata általában az ion ágyúk kezelése volt. A pilótafülke tetejére szerelték fel a forgatható ArMek SW-4-es ion lövegtoronyot. Az SW-4-es ágyút a pilóta előtt ülő fegyveroperátor kezeli. Sok S3-as került átalakításra, melynek során az elsősorban védekezésre alkalmas ion ágyút lecserélték gyors-tüzelésű, robbanólövedékek kilövésére alkalmas lövegtornyokra, valamint az orr részen található dupla lézerágyút egy részecskeágyú váltotta fel. Ez, az SB3-asnak nevezett variáns elsősorban a nagy hadihajók ellen vetették be , azonban az új B-szárnyú nehézbombázók megjelenésével megszűnt alkalmazásuk.

A Koensayr BTL-A4 Y-szárnyú egy egyszemélyes űrvadászbombázó, az előzőekben tárgyalt BTL-S3-as átalakított változata. A 16 méter hosszú titániummal megerősített aluacél ötvözetű Y alakú hajótestet két ion sugárhajtómű hozza mozgásba. Mivel ez a variáns könnyen átalakítható, így elődeihez képest háromszor nagyobb élettartammal rendelkezik egy esetleges összecsapás során, azonban a védőpajzsok ereje csökkentésre került, valamint a pilótafülke tetején elhelyezkedő négy irányba forgatható és stabilizálható, ionágyú pontossága is csorbát szenvedett. Az ion ágyút általában a pilótafülével párhuzamosan, a hajóorr felé néző állapotban használták, azonban egyes Lázadó pilóták jobban szerették, ha az ágyú hátrafelé, a hajófenék felé volt forgatva, ezzel növelvén túlélési esélyeiket. A pajzsrendszer energiafelvételének csökkentésével a hajtóművek teljesítményének növekedését sikerült elérni, de még így is az egyik legkevésbé kedvelt hajónak számított a Lázadás pilótái között. A hajó-hajó elleni párharcokban ugyan nem szerepelt túl fényesen, azonban más, nagyobb űrhajók ellen így is könnyedén bevethető volt, és kimagaslóan vizsgázott a földi célpontok elleni bombázások során.

BTL-A4 Y-szárnyú “LongProbe”, nagy hatósugarú felderítő változat. Ezt a ritka hajótípust elsősorban felderítő missziókra alkalmazta a Lázadók Szövetsége. A pilótafülke létfenntartó és katapultáló rendszerének kiszerelésével, valamint az ionágyú tornyának átalakításával és fixálásával könnyítettek a gép vázának össztömegén. Beépítésre került még egy másodlagos, 12-es osztályú hiperhajtómű, valamint megnövelték a rakterének befogadóképességét 220 kilogrammra. Ezt a modellt egy korszerűsített navigációs-felderítő rendszerrel támogatott térlokációs szenzorral látták el. Fegyverzete teljesen megegyezett a sima A4-es fegyverzetével (bár protonbombákat már nem tudott célba juttatni), viszont felszerelték egy navigációs rendszerrel, valamint a szkennereinek hatótávolságát és az üzem-anyagtároló kapacitását is megnövelték, elősegítvén a minél hosszabb utak megtételét.

BTL-S3 Y-szárnyú “Courier”, a Lázadó Szövetség Hírszerzőszolgálata ezeket az átalakított S3-asokat használta hosszabb, szállító feladatok megtételére. A „Futár” nem volt ionágyúval felszerelve, valamint a pilótafülke megnövelésével öt ember szállítására is alkalmassá vált. A gép hasán egy speciálisan kialakított, nyitható részt hoztak létre, mely a landolás során a gép gyors elhagyását volt hivatott elősegíteni, valamint lehetőséget adott az utasoknak a nagy magasságból történő ejtőernyősugrásra is. Az utolsó Lázadó katonák ilyen típusú hajókkal menekültek el a Hoth bolygóról a Birodalom támadása során.

B SzárnyúA/SF–01 B-szárnyú

Gyártó Slayn & Korpil
Modell A/SF-01 B-szárnyú csillagvadász
Osztály támadó vadászgép
Szélesség 7.3 méter / 2.5 méter
Magasság  
Hossz 16.9 méter

Az A/SF-01 B-szárnyú nehéz űrvadászbombázó, avagy egyszerűen csak B-szárnyú űrvadászgép a Lázadók Szövetség Flottájának az egyik legnagyobb és legjobban felfegyverzett űrvadászbombázója. Az elnevezés a gép formájára utal függőleges pozícióban történő repülés közben, ugyanis a felső és az alsó kitüremkedő részek egy B betűre hasonlítanak. A harci mód aktiválásakor a két oldalsó szárny merőleges pozícióba kerül a gép törzsével, a formája így egy elnagyolt kard formájára hasonlít, ezért „Blade-wing”-nek azaz Penge-szárnyúnak is nevezték egymás között a pilóták. A szárnyak zárt állapota esetén 2.5, nyitott pozíció esetén pedig 7.3 méter széles megerősített duraacél hajótesttel rendelkezik a B-szárnyú modell. A B-szárnyúba egy Fabritech ANv-9q szenzor egység, kiegészítve egy PH-5s nagy hatótávú, szakaszos tachion felderítő tömbbel, valamint egy PK-8f rövid hatósugarú, elsődleges veszélyérzékelő háló került beszerelésre. A standard felszerelésben a három darab ArMeK SW-7a típusú könnyű ionágyú mellett egy Gyrhill R-9X nehéz lézerágyú, egy Gyrhill 72-es iker automata részecskeágyú valamint két darab Krupx MG9-es proton torpedóvető kapott helyet, mely utóbbi 8 darab torpedó tárolására és kilövésére volt alkalmas. A hajó védelméért egy Sirplex Zr-41-es típusú védőpajzs generátor felelt.

T-65B X-szárnyú vadászgép

Gyártó Incom Ipartestület
Modell  
Osztály T-65 X-szrányú vadászgép
Szélesség 8 méter
Magasság 3,11 méter
Hossz 12.5 méter

Az X-szárnyú vadászgép nevét, a szétnyitható, így kereszt alakot formázó hordszárnyairól kapta. A kereszt szárnyak az ütközetben növelik a fedélzeti fegyverek tűzerejét, valamint javítják a manőverezhetőséget. Az XSZ egy kisméretű, együléses vadászgép. Vezethetősége kísértetiesen hasonlít a T-16-os légirobogóhoz hasonló, egyszerű sport, szabadidős célokra épült gépek irányításához. Ez a tény megkönnyíti az ifjú kadétok felkészítését, jócskán csökkentve így a költségeket és a háborúban amúgy is szűkre szabott kiképzési időt. A X-szárnyú vadászgép tűzfegyverekkel szembeni védelmét, a titánium-ötvözetből épített, megerősített sárkányszerkezet, valamint a Chempat pajzsgenerátor adja. fedélzeti fegyverzetet a szárnyvégekre rögzített Taim and Back KX9-es jelzésű lézer ágyúk, valamint az orr részbe épített két darab Krupx MG7-es protontorpedó vetők alkotják. A 4 db lézerágyú képes akár egymás után egyenként, vagy akár párban is tüzelni. Az XSZ táranként, három darab protontorpedót hordozhat.

YT-1300 Teherhajó

Gyártó Koréliai Mérnöktársaság
Modell teherhajó
Osztály YT-1300
Szélesség 25.61 méter
Magasság 8.27 méter
Hossz 34.75 méter

E típus leghíresebb képviselője a Millennium Falcon, a hajó, amely megváltoztatta egy galaxis sorsát. Kevés olyan űrhajócsalád van a Galaxisban, ami annyira híres-hírhedt lenne, mint a Corellian Engineering Corporation által gyártott YT típusú teherhajók. Az amolyan “mindenből egy kicsit” elv szerint épült, hihetetlenül univerzális kisteherhajók bejárták az űr minden szegletét, rengeteg örömet/fejfájást okozva a köznépnek/hatóságoknak. Páncélzatát Durötvözetes lemezek alkotják. Fegyverzetéhez 2 négycsövű quad lézerágyú, 2 rakéta-kilövő tartozik. Személyzete minimum 4 fő kell, hogy alkossa: egy pilóta, egy másod pilóta és 2 tüzér. YT-1300-asok eredetileg egy abszolút hétköznapi feladatra épültek: személy vagy áru kereskedelmi célú továbbítására, a lehető legköltséghatékonyabban. Erre pedig remekül meg is feleltek, hála az okos tervezésnek.

Millenium Falcon: Ilyen típusú űrhajó az ezeréves sólyom is, a gép állandóan elromlik, hol a hiper hajtómű, hol  a védőpajzs, és van amikor be se indul az egész. Ez a hajó Han Soloé, aki elnyerte Lando Charlisiantól. De a sokk hiba ellenére ez a leggyorsabb járgány a Birodalom időszakában! Számos újítással rendelkezik. Ezek az újítások okozzák részben a hajó rakoncátlankodását. A padló alatt csempész rekeszeket alakítottak ki. A hajó alján és tetején elhelyeztek 1-1 négy csövű lézer ágyút. A fejlesztése során védő pajzsokkal és hiper hajtóművekkel is egyaránt ellátták. Katonai hajtóműve volt, ami lehetővé tehette, hogy  1,5szer gyorsabb legyen a fénynél.

Reklámok